rokkostuum

De onbekende wereld van het rokkostuum

Voor mij was dit althans een onbekende wereld totdat een vriend van mij promoveerde aan de universiteit. Graag wil ik je dan ook een klein beetje meenemen naar de wetenschapswereld. En dan vooral naar de ceremoniële kant daarvan.
Nadat je een master op de universiteit hebt afgerond, kan je kiezen je studie nog verder te vervolgen. Je kan dan een promotietraject ingaan. Als je deze zware en hectische tijd met goed gevolg hebt afgelegd, mag je jouw proefschrift gaan verdedigen tegenover verschillende mensen. Als dit je lukt, krijg je de titel doctor. Wat ik vooral interessant vond om te zien zijn de kledingvoorschriften tijdens zo’n verdediging. Mannen gaan in rokkostuums en vrouwen worden geacht representatief gekleed te gaan.

Wat is een rokkostuum?

Het rokkostuum is niet meer zo heel bekend in Nederland. Het is een van de meest klassieke vormen van avondkledij voor heren. Een rokkostuum bestaat uit een zwarte broek met een witte bies, een jasje met zijden revers waarvan de achterkant iets langer is dan de voorkant. Het ziet er dus heel anders en eigenlijk statiger uit dan een smoking.

Wanneer wordt dit gedragen?

Naast dat een rokkostuum dus nog steeds gedragen wordt bij ceremonies van de universiteit is er af en toe nog wel eens een chique of formeel feest waar je geacht wordt dit te dragen. Er staat dan bij de dresscode dat je in ‘white tie’ wordt geacht te verschijnen. De naam ‘white tie’ komt van de witte strik die je bij het rokkostuum moet dragen. Dit is dus anders dan bij de dresscode ‘black tie’ die bijna iedereen wel kent. Mannen worden dan namelijk geacht in smoking te komen.

Leuk om te zien in deze tijd

Naast alle nette en mooie kleding is het leuk om een keer zo’n ceremonie bij te wonen. Over het algemeen is de verdediging van een proefschrift openbaar en kan iedereen naar binnen. Als je je een keer in een andere wereld wilt wanen, zou ik zeker een keer gaan kijken. Naast dat de persoon die zijn proefschrift moet verdedigen in rokkostuum moet verschijnen, heeft ook de promotiecommissie ( met onder andere professoren en hoogleraren) kleding voorschriften. Zij dragen een toga en een muts die aan hun eigen universiteit gebruikelijk zijn. De promotiecommissie bestaat meestal uit mensen van verschillende universiteiten. Zijn zien er dus vaak ook allemaal anders uit. Dit maakt dat het een heel interessant gezelschap is om naar te kijken. Er zijn nog veel meer regels en voorschriften waar ik over zou kunnen schrijven maar die bewaar ik voor een andere keer.

Geef een reactie