clutch

Clutch: mini statement voor de moderne vrouw

Als je even tien minuten naar RTL Boulevard of een modeshow kijkt zie je ze al voorbij komen. Die piepkleine tasjes die een beroemdheid of model quasi nonchalant vasthoudt op de rode loper of catwalk. Zo’n klein tasje heet een clutch. En hoewel deze tasjes al  vele eeuwen oud zijn, maken ze nu echt een comeback. Een clutch trekt vaak al automatisch de aandacht naar zich toe. En dat is ook precies de bedoeling want een clutch is een fashion statement. Als stijlvolle vrouw kun je hier een extra accent mee aanbrengen of juist speels mee opvallen. Dat wisten ze heel lang geleden al. Want hoewel dit minitasje super modern lijkt, is het maar de vraag of de mensheid het ooit zonder heeft gedaan.

Clutch: een lange geschiedenis

De mini tasjes zijn niet van gisteren, zelfs niet van de vorige eeuw. Men denkt dat in de Babylonische tijd, dus dan hebben we het over eeuwen voor onze tijdrekening, al clutches gebruikt werden. Op een Egyptisch reliëf is te zien hoe een Egyptische godheid een klein tasje vast houdt. Dat is natuurlijk echt een bijzondere ontdekking. In die tijd werden die tasjes waarschijnlijk gebruikt voor religieuze ceremonies. Al gauw ontdekte men dat je er ook makkelijk kleine dingen in mee kan vervoeren. Zowel mannen als vrouwen vinden dat handig want op diezelfde Egyptische hiërogliefen zien we ook mannen met zo’n klein tasje lopen. De mannen droegen ze daar aan een riem om hun middel. In het begin van de 18e eeuw doken de tasjes weer prominent op. Nu waren ze ingewikkeld en opvallend versiert. Hoe mooier en ingewikkelder hoe beter. Helaas verdwenen de clutches toen weer van het toneel. Tot de tweede wereld oorlog. Dat was, zoals je zult begrijpen, geen periode waarin mode een hoofdrol speelde. Toch kwamen juist de clutches toen weer in zwang omdat ze klein waren en er dus weinig materiaal nodig was om ze te maken. Dat was mooi want al het materiaal was toen duur.

Weer een comeback

En nu zijn de clutches dus weer terug. Als vrouw kun je eigenlijk niet mee zonder bij bijzondere gelegenheden. Ze staan natuurlijk uitstekend bij uitgaansjurken, maar tegenwoordig zie je ze ook in het gewone straatbeeld. Je kunt er niet heel veel in opbergen, maar daar gaat het niet om. Een clutch is vooral een modestatement. Een hele kleine, maar wel een hele belangrijke. Wanneer schaf jij er één aan?

Geef een reactie